ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ

Δεν ξεχνώ: Πότε θα τιμηθεί από τον Δήμο Φυλής η Μικρασιατική Καταστροφή και πότε θα ανεγερθεί ένα μνημείο Τιμής και Μνήμης;

Δεν κάνουμε πίσω, στις Αξίες, στα Ιδανικά, στην Ιστορία μας! Και καλούμε τον κάθε ένα που φτάνει στα παράλια της πόλης της Σμύρνης να βουτήξει βαθιά στα νερά. Εκεί που θα ανταμώσει την Μάνα και το Παιδί, τον Γιό και τον Πατέρα που χάθηκαν άδικα… Στοίβες τα Άγια Λείψανα των Προγόνων…

Ξημερώνοντας η Δευτέρα 29 Αυγούστου, στη Σμύρνη και τα περίχωρα υπήρχαν παντού τα ίχνη της βίας που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη ημέρα.

Στα προάστια της πόλης η καταστροφή ήταν απερίγραπτη. Σπίτια και επαύλεις, καταστήματα, εργοστάσια, σχολεία και νεκροταφεία είχαν λεηλατηθεί, πτώματα παρέμεναν σε κοινή θέα, γυναίκες και κορίτσια, θύματα ομαδικών βιασμών, περιφέρονταν σαν φαντάσματα.

Ο ανθρώπινος θάνατος και τα λάφυρα αναμεμειγμένα, σε κοινή θέα.

Ο διευθυντής του αμερικανικού κολεγίου ΜακΛάχλαν πηγαίνοντας από τον Παράδεισο στη Σμύρνη περιγράφει τα πολλά πτώματα που υπήρχαν στην άκρη του δρόμου και τα παρατημένα λάφυρα που είχαν κλαπεί από λεηλατημένα σπίτια και εργοστάσια: 

«Ανάμεσα σε διάφορα οικιακά σκεύη, είδα κάποια στιγμή στο χαντάκι πολλές ραπτομηχανές».

Ο Λεβαντίνος Φερνάντ ντε Κράιμερ, βρετανικής καταγωγής, πήγε από τη Σμύρνη στον Μπουρνόβα και περιέγραφε στη θεία του:

«Με λίγα λόγια, όλα τα σπίτια μέχρι τον σταθμό έχουν λεηλατηθεί, και στα περισσότερα, αν εξαιρέσουμε τη συνολική λεηλασία, έχουν συμβεί ανείπωτοι βανδαλισμοί. Όλα τα ελληνικά σπίτια ―μικρά και μεγάλα― ως τη Χαβούζα δεν είναι παρά ερείπια». 

Ο Φερνάντ σοκαρίστηκε ακόμα περισσότερο όταν πέρασε από τις διάφορες εκκλησίες και τα νεκροταφεία που υπήρχαν διάσπαρτα σε όλο τον Μπουρνόβα.

Η εκκλησία των Ουίτταλ είχε λεηλατηθεί και το νεκροταφείο τους είχε συληθεί. 

«Όλα τα μνήματα και οι σταυροί έχουν γίνει κομμάτια, τα έσπασαν σε ένα ξέσπασμα οργής. Το ζωγραφισμένο τέμπλο της εκκλησίας έχει συντριβεί και τα επενδεδυμένα στασίδια είναι σκισμένα» [Μίλτον: 2008, σ. 310].

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 

Ο αφανισμός της αρμένικης κοινότητας συνεχίζεται συστηματικά. Ο Αμερικανός πρόξενος G. Horton δεν φείδεται περιγραφών: 

Το κυνηγητό και η σφαγή με τσεκουριές, με ξυλοδαρμό ή με τουφεκισμό κατά ομάδες στην εξοχή, είχε δημιουργήσει αφάνταστο πανικό. Βοήθεια δεν φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα. 

Τα πολεμικά πλοία των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανόμενης της Αμερικής, δεν ήταν σε θέση να επέμβουν για διάφορους λόγους. Στο ανθρωποκυνηγητό αυτό συμμετείχαν τώρα και αποσπάσματα του τουρκικού στρατού. […] 

Όταν το κυνηγητό στους δρόμους της Σμύρνης δεν απέδιδε πια, η πρόσβαση στην περιοχή τους αποκλείστηκε για όλους εκτός από τους Τούρκους, από στρατιώτες που φρουρούσαν τις εισόδους των δρόμων. Τότε άρχισε η μεθοδική λεηλασία και σφαγή.

Το μεγαλύτερο δράμα, όμως, συνέχιζε να διαδραματίζεται στην παραλία της Σμύρνης, όπου οι πολλές χιλιάδες των προσφύγων από την ενδοχώρα που είχαν καταλύσει εκεί βρίσκονταν στο έλεος των απείθαρχων Τούρκων στρατιωτών. 

Η πειθαρχία στο στράτευμα του Κεμάλ είχε πλέον καταρρεύσει και η πόλη βρισκόταν στο έλεος αποκτηνωμένων στρατιωτών και ατάκτων, που τα ένστικτά τους πυροδοτούσαν το αλκοόλ και οι βιασμοί. 

Οι ναυτικοί των ξένων δυνάμεων που βρίσκονταν στα πολεμικά πλοία του κόλπου υπήρξαν μάρτυρες απάνθρωπων περιστατικών το απόγευμα εκείνης της Δευτέρας. Οι πρόσφυγες προσπαθούν εναγωνίως να επιβιβαστούν σε κάποιο πλωτό μέσο, προσφέροντας ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει ο καθένας, αλλά μάταια. 

Ο κόλπος όλο και γεμίζει από τουμπανιασμένα κουφάρια και ανθρώπινα μέλη…

Ο Κεμάλ παρέμενε στη Σμύρνη και το ίδιο απόγευμα επισκέφτηκε το πολυτελές ξενοδοχείο και σύμβολο της ζωής της Σμύρνης «Γκραντ Οτέλ Κράιμερ Πάλας». Παρήγγειλε ένα ρακί και ρώτησε τον σερβιτόρο: 
Ήρθε ποτέ εδώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος για να πιεί ένα ποτήρι ρακί;

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Οι Ελληνικές και οι Αρμενικές συνοικίες της Σμύρνης,παραδίδονται στις φλόγες και ο ανυπεράσπιστος πληθυσμος αναζητά απεγνωσμένα τρόπο διαφυγής προς τη θάλασσα.

Τα πληρώματα του συμμαχικού στόλου όμως που βρίσκονται στα ανοιχτά τηρούν στάση ουδετεροτητας βάση των εντολων που έχουν λάβει.

Σμυρνιοί ικετεύοντας επιχειρούν να ανέβουν στα πλοία αλλά οι ναύτες τους χτυπούν με τον υποκοπανο των όπλων και τους ξανά ρίχνουν στο νερό.
Χριστιανοί καταφεύγουν σε εκκλησίες πιστεύοντας ότι μπορεί ο εχθρός να τους σεβαστεί αλλά εκείνοι τις περιλουζουν με εύφλεκτα υλικά και τις καινε μαζί με το ποίμνιο.

Σφάζουν ασθενείς μέσα σε νοσοκομεία και καίνε παιδιά μέσα στις σχολικές τάξεις.

Η διευθύντρια των αμερικανικών νοσοκομείων γυναικών του τομέα Εγγυς Ανατολής , γιατρός M.C.Elliott ,θα καταθέσει αναφορά προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα σύμφωνα με την οποία τονίζει ότι περιέθαλψε εκατοντάδες βιασμένες Χριστιανές κοπέλες από Τούρκους, ενώ οι βιασμοί οι βασανισμοί και λεηλασίες είναι αμέτρητες…

Οι σφαγές θα κάνουν τον αμερικανό πρόξενο στη Σμύρνη Τζορτζ Χόρτον να γράψει πως ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου από τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής ΔΙΌΤΙ ΑΝΉΚΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΏΠΙΝΟ ΓΈΝΟΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *