ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ

Επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή και άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης της Φυλής και της Πάρνηθας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας – «Μέλι Πάρνηθας» Π.Ο.Π

Γράφει ο Σπύρος Μοιρισκλάβος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ για την ΦΥΛΗ τιμά τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ και χαιρετίζει την σημερινή ημέρα 20 Μαΐου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας!

Για χιλιετίες ένα δημοφιλές σύμβολο για την αναζήτηση μιας καλής κοινότητας ήταν η μέλισσα και ο ΟΗΕ καθιέρωσε την σημερινή ημέρα ως παγκόσμια ημέρα μέλισσας , δοξάζοντας αυτό το πολύτιμο έντομο και την συμβολή του στην διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας – μέσω της επικονίασης των φυτών που προσφέρει. Οι μέλισσες και οι υπόλοιποι επικονιαστές όμως έχουν ανάγκη την προστασία ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για παγκόσμια ημέρα μέλισσα

Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν την αγάπη τους για τις μέλισσες. Γι’ αυτούς η μέλισσα είναι ίσως το πιο δημοφιλές ζώο μετά τον σκύλο και τη γάτα σήμερα και η ενασχόληση με την μελισσοκομία ως ερασιτεχνική μορφή είναι εξίσου καλή με το ποδήλατο ή τα ψώνια στο κατάστημα βιολογικών τροφίμων.

Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις ανά τον κόσμο αγωνίζονται για τις μέλισσες, προειδοποιώντας ότι απειλούνται με εξαφάνιση, αν δεν αλλάξει το μοντέλο της γεωργίας τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των βιολογικών καλλιεργειών και τη σωτηρία των μελισσών .

Μέλισσα : Ένα Κοινωνικό και Πολιτικό όν

Αποτέλεσμα εικόνας για μέλισσα

«Η μέλισσα δεν είναι μόνο μικρή και αδύναμη, ένα πλάσμα που οι άνθρωποι τους αρέσει να ενδιαφέρονται. Είναι το τέλειο σύμβολο της ανθρωπογενούς φύσης» .

Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε πόσο μεγάλη ήταν η γοητεία που ασκούσε στους Αρχαίους φιλοσόφους η κοινωνία των μελισσών. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι θαυμάζουν την επιμέλεια και την κοινωνική συμπεριφορά αυτών των ζώων .

Συχνά οι μελετητές φαίνεται να γοητεύονται από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα της μέλισσας για να μάθουν κάτι για τον άνθρωπο. Να μάθουν από την αποικία των μελισσών ως μια σύνθετη οργανωμένη κοινωνία. Αυτό διατρέχει όλο τον αρχαίο κόσμο. Για παράδειγμα, στο έργο του «Περί τα Ζώα ιστορίαι», ο Αριστοτέλης ξεχωρίζει τις μέλισσες όσο και τους ανθρώπους στην πολύ μικρή ομάδα των «κοινωνικών ζώων».

Η μέλισσα δεν μπορεί να ζήσει μόνη της, αλλά μόνο σε μια κοινότητα που λειτουργεί στην κατεύθυνση ενός μεγαλύτερου συνόλου, γεγονός που συμπίπτει με τον καταπληκτικό Αριστοτελικό ορισμό του ανθρώπου ως Κοινωνικού και Πολιτικού όντος.

Ο ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας μίλησε μάλιστα για τον «εξανθρωπισμό» της μέλισσας. Η βασίλισσα μέλισσα γίνεται το μοντέλο του καλού ηγεμόνα και στο έργο του “De clementia”, ο Σενέκας θέλει να διδάξει στον νεαρό αυτοκράτορα Νέρωνα τα κριτήρια της καλής διακυβέρνησης, επιλέγοντας ως μοντέλο την κοινωνία των μελισσών. Στο έργο του αυτό ο Σενέκας δείχνει πόσο έντονα η σύγχρονη ηθική, η βιολογική γνώση και η πολιτική ατζέντα επηρεάστηκαν από τη μέλισσα και έκαναν το έντομο αυτό «πολιτικό ζώο». Ότι η βασίλισσα χρησιμοποιεί το στίγμα της σπάνια, είναι για τον Σενέκα το σύμβολο ενός είδους φυσικού δικαιώματος δικαιολόγησης του ήπιου και καλοπροαίρετου βασιλιά. Η Φύση, καταλήγει ο Σενέκας, δείχνει ότι ήθελε ακόμη και ο άνθρωπος ηγεμόνας να παραιτηθεί από τη βία.

Σώστε τις Μέλισσες

Οι μέλισσες και οι υπόλοιποι επικονιαστές όμως έχουν ανάγκη την προστασία ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ για την ΦΥΛΗ τιμώντας την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσαςγινόμαστε αρωγοί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας . Όποιος θέλει μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία μας , που όμως απαιτεί θέληση για περισσότερη βιολογική γεωργία και λιγότερα φυτοφάρμακα. Για τον σκοπό αυτό θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας να αλλάξουμε και να προσαρμόσουμε και τούς νόμους για τη διατήρηση της φύσης στη Ελλάδα. Σήμερα όμως αυτό δεν αρέσει σε όλους όσους εμπορικά αλλά και με εισαγωγές πλουτίζουν σε βάρος της υγείας μας και δυστυχώς και το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Τροφίμων και με απαράδεκτες πρακτικές εναντίον των αγροτών και των μελισσοκόμων στέκεται ενάντια στην επέκταση της βιολογικής γεωργίας και της μελισσοκομίας.

Εμείς τονίζουμε ότι οι μέλισσες είναι απλώς οι εκπρόσωποι όλων των ειδών εντόμων που απειλούνται. Τα έντομα είναι με τη σειρά τους η τροφή για τα πουλιά. Εάν τα έντομα εξαφανιστούν, τα πουλιά επίσης θα υποφέρουν. Επιπλέον, οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση των λουλουδιών και των δέντρων και επομένως είναι σημαντικές για τον φυτικό κόσμο. Γιατί πάνω κι από το μέλι και τα λοιπά πολύτιμα προϊόντα τους,  η επικονίαση είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και εν κατακλείδι στην ίδια μας την δυνατότητα για ζωή πάνω στη γη!

Είναι πολύτιμες λοιπόν οι μέλισσες και αξίζει να κάνει ο άνθρωπος ότι μπορεί για να τις προστατεύει και να τις διατηρήσει αλώβητες στο οικοσύστημα.

Άρα η προτροπή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ για την ΦΥΛΗ << Να Σώσουμε τις Μέλισσες >> έχει στόχο να σώσει κάτι πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις μέλισσες. Να σώσουμε τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενεές μας !

Βέβαια ο εθελοντισμός και η καλή θέληση από μόνες τους δεν αρκούν.

Ο ρυθμός εξαφάνισης των εντόμων είναι οκτώ φορές πιο γρήγορος από αυτόν των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, στοιχεία της οποίας δημοσιοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Αποτέλεσμα εικόνας για ψόφιες μέλισσες

Η δηλητηρίαση των μελισσών από φυτοφάρμακα αποτελεί πραγματικά ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή του μελιού όσο και στην πολύτιμη και απαραίτητη επικονίαση των καλλιεργειών. Ναι, οι μέλισσες και τα άλλα έντομα – επικονιαστές είναι πολύ σημαντικά ή μάλλον απαραίτητα για τα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Η εισαγωγή νέων κατηγοριών εντομοκτόνων που εισήχθησαν μετά από άδεια του Υπουργείου τα τελευταία 20 χρόνια, όπως τα νεονικοτινοειδή, ήταν ιδιαίτερα επιζήμια. Σύμφωνα με την Greenpeace, πάνω από 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα- επικονιαστές. Στην Ευρώπη μόνο, περισσότερα από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.

Μια χώρα χωρίς μελισσοκομία είναι περιβαλλοντολογικά και γεωργικά καταδικασμένη.  Γιατί αν σπάσει η διατροφική  αλυσίδα στους αρχικούς κρίκους (δηλαδή υπάρξει αδυναμία επικονίασης λόγω απουσίας μελισσών) θα καταρρεύσει όλο το διατροφικό σύστημα της.

Οι μέλισσες -άγριες κι εκτρεφόμενες- απειλούνται. Πολλοί οι παράγοντες κι όλοι έχουν, ως πηγή  τους , τη δική μας απληστία: Εντατική γεωργία με τόνους φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα φυτά,  μείωση των οικοτόπων των μελισσών, των περιοχών δηλαδή  που μπορούν να ζήσουν και να τραφούν σωστά και φυσικά και η κλιματική αλλαγή (πάλι εμείς οι άνθρωποι από πίσω).

Με λίγες λέξεις, εμείς, ως ανθρωπότητα, κάνουμε ότι μπορούμε για να τούς προσφέρουμε … πείνα, δηλητήρια κι αρρώστιες. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, που θα είχαν ήδη εκλείψει σε πολλές περιοχές του πλανήτη αν δεν υπήρχαν οι Μελισσοκόμοι.

Οι Έλληνες Αγρότες και Μελισσοκόμοι βεβαίως χρειάζονται και οικονομικά κίνητρα για να καταστούν οικολογικά ενεργοί, διαφορετικά θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με εκείνους που δεν σέβονται τη φύση.

Αποτέλεσμα εικόνας για πάρνηθα

Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ για την ΦΥΛΗ δεσμευόμαστε για την δημιουργία ενός σημασμένου και αναγνωρισμένου Οικοτόπου των Μελισσών στις πλαγιές της Πάρνηθας των ορίων του Δήμου μας ώστε οι Μελισσοκόμοι του Δήμου μας να καταστεί δυνατόν να πιστοποιήσουν το προϊόν τους ως ΠΟΠ.

Χρειαζόμαστε μια οικολογική σκέψη για τις μελλοντικές γενιές , που θα βοηθηθεί αλλά και θα βοηθήσει <<να σωθούν οι μέλισσες και εμείς >> .

Για την σημερινή ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας παραθέτουμε και 8 τρόπους για την προστασία της μέλισσας

Τρόποι να προστατεύσουμε τις μέλισσες:

1. Αποφεύγουμε την χρήση φυτοφαρμάκων.
(Υπάρχουν φυσικές λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και φυσικά την υγεία μας.)

2. Υποστηρίζουμε ένθερμα κυρίως και πρωτίστως τους βιολογικούς καλλιεργητές που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα αγοράζοντας  ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ  και δευτερευόντως  βέβαια, αν δεν έχουμε πρόσβαση σε απολύτως βιολογικά προϊόντα και βιοκαλλιεργητές,   υποστηρίζουμε τότε ακόμα και αυτούς που  στα προϊόντα τους  δεν χρησιμοποιούνται νεονικοτεινοειδή ή συστημικά φυτοφάρμακα. (πάντως αποφασίζουμε αμετάκλητα  να  κάνουμε πλήρη αποχή από τα κλασσικά και ως γνωστό, ψεκασμένα με βαριά και καρκινογόνα φυτοφάρμακα, γεωργικά προϊόντα)

3. Περιορίζουμε την ρύπανση του περιβάλλοντος
(Σεβόμαστε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί και δεν το μολύνουμε).

4. Εμπλουτίζουμε τους κήπους μας, φυτεύοντας φυτά και δένδρα φιλικά προς τις μέλισσες, (Θυμάρι, Ρίγανη, Λεβάντα, Φασκόμηλο, Καλέντουλα καθώς και Αμυγδαλιές, Πορτοκαλιές, Χαρουπιές κ.α) και ταυτόχρονα τα χρησιμοποιούμε και οι ίδιοι- και ξέρουμε και τι τρώμε.

5. Τοποθετούμε στο κήπο μας δοχείο με καθαρό νερό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες , όπου οι ανάγκες των μελισσών σε νερό είναι αυξημένες, λόγω υψηλών θερμοκρασιών

6. Φιλοξενούμε σε μια γωνιά του εξωτερικού χώρου μας ( π.χ. στο χωράφι , το κτήμα, το περιβόλι μας ) μερικές κυψέλες ενός μελισσοκόμου και εκτός ότι μαθαίνουμε ενδιαφέροντα πράγματα για την κοινωνία των μελισσών από αυτόν , θα έχουμε σίγουρα και τα δωράκια μας από αγνό μέλι και προϊόντα μέλισσας αλλά και τα φυτά μας αποτελεσματικότερα επικονιασμένα.

7. Δεν καταστρέφουμε φωλιές αγριομελισσών που κι αυτές επικονιάζουν άριστα πολλά φυτά (Καλούμε ένα μελισσοκόμο να τα μαζέψει)

8. Ενημερώνουμε γι’ όλα αυτά τουλάχιστον ΕΝΑ φίλο μας. Διότι αν όπως λέει η παροιμία <<αγάλι- αγάλι γίνεται κι η αγουρίδα μέλι>>, φανταστείτε πόσο μάλλον το ίδιο το .. μέλι ! Δηλαδή πόσο θα αναβαθμιστεί και αυτό … Θα γίνει κατ΄ αρχάς περισσότερο αλλά θα γίνει συγχρόνως και ποιοτικότερο, οι δε μέλισσες θα συνεχίσουν να μας κρατάνε στη ζωή , η οικονομία μας θα ωφεληθεί, ο πλανήτης θα ανακουφιστεί κλπ κλπ. Κι όλα αυτά αν με την ενημέρωση και την διασπορά της σχετικής γνώσης, πολλαπλασιαστούν και προστατευτούν οι Μέλισσες, η Ελληνική Μελισσοκομία και κατ επέκταση και η χλωρίδα και πανίδα μας . ΕΜΕΙΣ όλοι δηλαδή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *